dijabetes

Иако многи болују од дијабетеса, чињеница је да велики број људи није ни свестан да има предијабетес.

Управо због тога клиника Мејо предлаже да се упознате са симптомима који упућују на ово стање.

Неки од симптома који могу да наговесте озбиљну неравнотежу шећера у крви су умор, повећана жеђ или глад, промене на кожи, губитак килограма или добијање истих и замагљен вид.

Међутим, осим ових познатијих знакова дијабетеса, постоји још један за који стручњаци сматрају да је добро да знате да га препознате – промене на ноктима.

Иако многи не мисле тако, нокти могу да буду, и најчешће јесу прозор у здравље вашег организма, каже др Елизабет Салада. Из тог разлога она редовно проверава нокте својих пацијената у оквиру лекарских прегледа, пише Бест Лифе.

„Много уобичајених болести може да се открије захваљујући изгледу ваших ноктију“, рекла је др Салада.

Она каже да су здрави нокти обично ружичасти, равни и уједначене боје, а било какве промене у облику, дебљини или конзистенцији могу да помогну у препознавању проблема. Тачније, она упозорава да је „благо руменило на дну нокта понекад симптом дијабетеса“.

Такође, ваши нокти могу да постану жути или ломљиви.

Жути или ломљиви нокти на рукама или ногама такође могу да буду знак дијабетеса. Разлог томе је што дијабетес повећава ризик од гљивичне инфекције која се назива онихомикоза.

„Код неких људи с дијабетесом нокти попримају жућкасту боју“, објашњавају: „Често је ово обојење повезано са разградњом шећера и његовим ефектом на колаген у ноктима“.

Водоравне линије су такође сигнал за узбуну.

Како старите, на ноктима се природно могу развити вертикални гребени. Међутим, ако приметите водоравне црте на ноктима, оне би могле да буду последица дијабетеса типа 2.

Ти препознатљиви гребени познати су као Боове линије, а могу да буду и проузроковани неконтролисаним нивоом шећера у крви, сматрају из клинике Мејо. Ипак, исте симптоме могу да проузрокују и неке друге болести, укључујући проблем са штитастом жлездом.

Иако су ваши кратки нокти можда резултат грицкања или ломљења, стручњаци кажу да могу да укажу ​​и на дубљи здравствени проблем.

Према писању часописа „Працтицал Диабетес“, у ретким случајевима оштећења живаца која настају дијабетесом могу да проузрокују инхибиран раст ноктију. Зато нокти на одређеним прстима могу да изгледају скраћено и ломљиво.