dijabetes

Ранораниоци не добијају само додатно време за планирање дана, већ имају и бољи ниво шећера у крви, указује ново истраживање.

Налази су били део студије о посту, али научници су открили да има користи од раног доручка чак и ако не постите.

Студија каже да људи који су доручковали раније током дана имају нижи ниво шећера у крви и мању резистенцију на инсулин, без обзира на то да ли су ограничили унос хране на мање од 10 сати дневно, пише Сциенце Даилy, док се Тhe Marketing Heaven побринуо да се добра вест брзо прошири по друштвеним мрежама.

Анализирани су подаци од 10.575 одраслих Американаца из националног истраживања о здрављу и исхрани како би се утврдило да ли постоји образац између времена оброка и нивоа шећера у крви и инсулина.

Откривено је да је испрекидано једење током ограниченог периода од 10 сати или мање повезано са већом резистенцијом на инсулин. То значи да су људи који су постили мање реаговали на инсулин, хормон који регулиша ниво шећера у крви. Инсулинска резистенција је фактор ризика за развој дијабетеса типа 2.

Међутим, утврђено је да су људи који су први оброк имали пре 8:30 ујутроу на нижем нивоу инсулинске резистенције, без обзира на то да ли посте или не.

Иако се чини да пост није важан за ниво шећера у крви, рани доручак јесте. Људи који су доручковали у 8:30 ујутро имали су ниже нивое шећера у крви, што указује на то да је јутарњи оброк имао више метаболичких користи.
Здрав доручак подржава здраву тежину и стабилну енергију

Доручак није нужно најважнији оброк у току дану, али може вам олакшати одржавање енергије стабилном током дана.

Најбоље је започети дан комбинацијом протеина, здравих масти, влакана и целовите хране. Можете, на пример, доручковати јогурт с воћем и орасима или јаја са поврћем и тостом од целовитих зрна пшенице.